"menambah pengetahuan dan wawasan bagi semuanya"

Jumat, 27 Juni 2014

Rambutan


 


Rambutan

 

Berasal dari kawasan Malaysia-Indonesia.Rambutan didapati ditanam dengan meluas di negeri Perak, Pahang, Kedah dan Kelantan.Tenaga 59.9 Air 84.7% Protein
0.7 g Lemak 0.1 g Karbohidrat 13.9 g Serat 0.2 g Kalsium 22.0 mg Fosforus 30.0 mg Besi (Fe) 2.5 mg Thiamin 0.01 mg Riboflavin 0.04 mg Niacin 0.1 mg Vitamin C 38.6 mg. 

Keratan rentas buah rambutan:                       
                     

Buah rambutan dimakan segar atau dikalingkan dan juga boleh dibuat jem.Mempunyai kanopi yang rimbun dan rendang dan boleh mencapai ketinggian sehingga 20 m. Daun rambutan adalah jenis kompaun tersusun berpasangan secara berselang-selang dan mempunyai 3-9 anak daun.Bunga rambutan berukuran kecil (0.5 cm lebar). Bunga-bunga ini terdapat dengan banyaknya dalam satu jambak bunga di hujung ranting.


No. 1: daun sirip, no. 2: buah rambutan           

                            

Bunga rambutan tidak mempunyai kelopak bunga, tetapi ada 4-6 sepal yang berwarna kuning muda dan berkilat serta tidak berbulu.Buah rambutan terdapat dalam satu tangkai di hujung ranting. Buah rambutan berbentuk bujur atau hampir bulat berukuran lebih kurang 5 cm. Buah muda berwarna hijau dan menjadi kuning atau merah apabila masak. Kulit buah mempunyai rambut berukuran 0.8-1.0 cm dan berwarna merah atau kuning. Kulit buah nipis dan senang dikopek dan tidak melekat pada isi. Isinya manis dan berjus.

 Pohon rambutan saat panen:                   Pokok rambutan:            

              

        Buah Rambutan:               



  



      

Asal rambutan:                                                                            
Rambutan
Buah rambutan
Setangkai buah rambutan

Alam:
(tiada peringkat):
(tiada peringkat):
(tiada peringkat):
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
N. lappaceum
Nephelium lappaceum
L.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar