Rambutan
Berasal
dari kawasan Malaysia-Indonesia.Rambutan didapati ditanam dengan meluas di
negeri Perak, Pahang, Kedah dan Kelantan.Tenaga 59.9 Air 84.7% Protein
0.7 g Lemak 0.1 g Karbohidrat 13.9 g Serat 0.2 g Kalsium 22.0 mg Fosforus 30.0
mg Besi (Fe) 2.5 mg Thiamin 0.01 mg Riboflavin 0.04 mg Niacin 0.1 mg Vitamin C
38.6 mg.
0.7 g Lemak 0.1 g Karbohidrat 13.9 g Serat 0.2 g Kalsium 22.0 mg Fosforus 30.0 mg Besi (Fe) 2.5 mg Thiamin 0.01 mg Riboflavin 0.04 mg Niacin 0.1 mg Vitamin C 38.6 mg.
Keratan
rentas buah rambutan:
Buah rambutan dimakan
segar atau dikalingkan dan juga boleh dibuat jem.Mempunyai kanopi yang rimbun
dan rendang dan boleh mencapai ketinggian sehingga 20 m. Daun rambutan adalah
jenis kompaun tersusun berpasangan secara berselang-selang dan mempunyai 3-9
anak daun.Bunga rambutan berukuran kecil (0.5 cm lebar). Bunga-bunga ini
terdapat dengan banyaknya dalam satu jambak bunga di hujung ranting.
No. 1: daun sirip, no. 2: buah
rambutan
Bunga
rambutan tidak mempunyai kelopak bunga, tetapi ada 4-6 sepal yang berwarna
kuning muda dan berkilat serta tidak berbulu.Buah rambutan terdapat dalam satu
tangkai di hujung ranting. Buah rambutan berbentuk bujur atau hampir bulat
berukuran lebih kurang 5 cm. Buah muda berwarna hijau dan menjadi kuning atau
merah apabila masak. Kulit buah mempunyai rambut berukuran 0.8-1.0 cm dan
berwarna merah atau kuning. Kulit buah nipis dan senang dikopek dan tidak
melekat pada isi. Isinya manis dan berjus.
Pohon rambutan saat panen: Pokok rambutan:
Buah Rambutan:
Asal rambutan:
Rambutan
|
|
Buah rambutan
|
|
Setangkai buah rambutan
|
|
|
|
Alam:
|
|
(tiada peringkat):
|
|
(tiada peringkat):
|
|
(tiada peringkat):
|
|
Order:
|
|
Keluarga:
|
|
Genus:
|
|
Spesies:
|
N. lappaceum
|
Tidak ada komentar:
Posting Komentar